Gastspreker: Gert De Caluwé

Een depressie om laaiend enthousiast van te worden: de Moervaartvallei!

Ten noorden van Gent ligt de Moervaartdepressie, een van nature waterrijk gebied dat al snel werd omgedoopt tot de Moervaartvallei. “Vallei” klinkt alvast een pak minder negatief. Dit gebied werd grotendeels ontwaterd in functie van landbouw. Toch zijn er schitterende stukken bos en waterrijke natuur overgebleven. Denk maar aan de nattere hooilanden, de talloze afwateringsgrachtjes en de oude Moervaartarm. Het is niet toevallig dat het zeldzame Woudaapje zich hier in zijn sas voelt en al meermaals tot broeden kwam. Dit jaar leverde dit niet minder dan vier uitgevlogen kuikens op!

Maar ook andere diersoorten vinden hier hun gading: ooievaars, scholeksters, bergeenden… zijn hier vaak te zien. Daarnaast wordt het gebied bezocht door meerdere doortrekkende en overwinterende soorten. In elk seizoen valt wat te beleven. Ook op vlak van zoogdieren heeft het gebied een mooi palmares met boommarter, bever, ree, hermelijn en wezel. Het is enkel een kwestie van tijd eer de otter hier zijn opwachting maakt.

In de waterrijke omstandigheden kan je bovendien tal van boeiende moeras- en waterplanten vinden. Op de wat drogere stukken wordt ingezet op het behoud en de ontwikkeling van drogere graslanden, bos en bosranden.

Voor het gebied werd een landinrichtingsproject opgemaakt om in de toekomst nog meer natuurwaarden te realiseren. De ambities zijn hoog. Samen met andere actoren werkt Natuurpunt Gent aan de realisatie van dit blauwgroen netwerk. Inmiddels hebben we reeds 11 ha in eigen beheer.

De Moervaartvallei kan niet los van de Gentse Haven gezien worden. Al was het maar omdat verwijderde natuur in de Haven in de Moervaartvallei wordt gecompenseerd. Maar ook de haven op zich heeft specifieke potenties, ook al zou je dit niet onmiddellijk verwachten. Zo werd in de Haven, waar scholeksters vaak worden aangetroffen, een scholeksterproject opgestart om het broedsucces van deze soort een boost te geven. Ook visdiefjes en bergeenden kan je er vaak aantreffen. Daarnaast vind je er regelmatig zeldzame soorten, zoals de kleine plevier, die van de dynamiek van de haven gebruik maakt om er te broeden.

De lezing gaat door in het:
Natuurcentrum “Jan Hublé”
Driepikkelstraat 32,
9030 Gent

Wanneer: Vrijdag  25 oktober 2024
Deuren gaan open om 19:30 uur en de lezing start om 20 uur

Prijs: 3 €

Inschrijven: Klik hier
Max aantal deelnemers: 50 personen

Door admin