Gastspreker: Pascal JonckersNatuurfotograaf

Pascal Jonckers is geboren in 1965 en was in het dagelijkse leven werkzaam als Preventieadviseur N1 en veiligheidscoördinator TMB, maar in januari 2021 heeft hij het roer omgegooid en is hij als professioneel fotograaf aan de gang gegaan.

Geboren en getogen in het Waasland aan de rand van Antwerpen bracht hij als klein jongetje al graag veel tijd door in de natuur en was hij gefascineerd door de rust en de pracht ervan. In de loop van de tijd verminderde dit weliswaar iets, maar na het beëindigen van zijn sportcarrière (Pascal is judoka 4e Dan) kreeg hij weer tijd om zijn vroegere passie weer op te pakken. In 2008 kocht Pascal zijn eerste digitale reflexcamera met een 180mm macrolens en vanaf dat moment is het niet meer goed gekomen; de oude vonk sloeg over en de passie voor natuur en natuurfotografie sloeg in als een bom…

Op de website van Pascal is duidelijk te zien dat zijn voorkeur voornamelijk bij natuurfotografie ligt, vooral bij macrofotografie, insecten (vlinders en libellen), landschappen en vogelfotografie. Als hij een soort eenmaal goed in beeld gebracht heeft, zal Pascal altijd proberen om ook de sfeer of de natuurbeleving vast te leggen in de opname.

Pascal wil ook altijd weten wát hij gefotografeerd heeft, dus de nodige cursussen over onder andere wilde bijen, vlinders, libellen, paddenstoelen en ook vogels werden gevolgd om zo veel mogelijk soorten op naam te kunnen brengen. Sinds 2012 is Pascal ook actief in een vlinder- en libellendeterminatiegroep in het GOG KBR (Kruibeke-Bazel-Rupelmonde).

In de loop van de tijd heeft het reizen Pascal aardig te pakken gekregen. Hij heeft al flink wat landen in de wereld bezocht, en hoewel zijn hart in Scandinavië, Ierland en Schotland ligt, staan er ook nog veel andere bestemmingen op zijn verlanglijstje.

Thema Winter

Fotografie in de winter, samengevat denk ik dan aan 1 woord “fantastisch”.

Je moet wel zorgen dat er je (of je materiaal) niets kan overkomen door temperatuur/vochtigheid of door gemis communicatie (in geval van nood). Dus de nodige voorbereidingen zijn zeker aan de orde.

Maar wat krijg je er allemaal voor terug; desolate – minimalisme in landschappen en/of macro. Vogelfotografie wordt ook iets eenvoudiger want ze gaan meer op voedseljacht naar bepaalde locaties zodat je ze gemakkelijker kan fotograferen en isoleren van de achtergrond want ze kunnen zich niet verstoppen achter bijvoorbeeld bladeren. Over de verschillende topics geef ik de nodige tips en tricks.

De lezing gaat door in het:
Natuurcentrum “Jan Hublé” 
Driepikkelstraat 32,
9030 Gent

Wanneer: Vrijdag 20 december 2024
Deuren gaan open om 19:30 uur en de lezing start om 20 uur

Prijs: 6 €

Inschrijven: Klik hier
Max aantal deelnemers:  50 personen

Door admin